DOTS u Oslobođenju

Bosna i Hercegovina zaista ima poduzetne žene koje su se usavršile u znanjima koja su nama malo poznata. Jednu od takvih zanimljivih žena koje su odlučile pokušati nešto novo i neobično za naše podneblje upoznala sam na nedavnim susretima poduzetnica u Sarajevo. Riječ je o Nežli Adilagić, koja stoji iza DOTS rukotvorina. Riječ je o rukotvorinama koje nastaju tehnikom slikanja tačkama.

Umjetnička djela

Kako je za Oslobođenja kazala Adilagić, tehnika slikanja tačkama potiče od Aboridžina iz Australije čija je kultura stara od 40.000 do 50.000 godina. Tačke su korištene za prikrivanje tajnih simbola ili ikonografije i za prepričavanje legendi, a od 70-ih godina prošlog vijeka tehnika je postala popularna širom svijeta.

– U regiji i kod nas u BiH ova tehnika nije toliko zastupljena i slobodno mogu reći da sam među prvim kreativcima u regiji koja koristi ovu tehniku, rekla nam je Adilagić.

Aboridžini su, kako kaže, iza sebe ostavili prekrasnu tehniku slikanja modernim umjetnicima i kreativcima da stvaraju umjetnička djela, a ove tačkice poredane jedna do druge u raznim bojama su izuzetno životopisne i dinamične, a slici daju 3D efekat.

– Zaista je riječ o tehnici koja kreativcima i umjetnicima daje bezbrojne mogućnosti za stvaralaštvo, kazala je Adilagić koja je s ovom tehnikom krenula prije dvije godine. – Polako sam usvajala tehniku koja traži preciznost, smirenost i strpljivost i počela stvarati razne dekorativne predmete, istakla je Adilagić.

DOTS je danas prepoznatljiv po originalnom i jedinstvenom dizajnu ogrlica i ostalog nakita (naušnice, narukvice), ali i drugih predmeta poput slika, kutija za nakit i knjige, dekorativnih magneta itd. Adilagić u svom radu uglavnom koristi prirodne materijale te nakit od drveta, a radi se akrilnim bojama.

Unikatan rad

– Reakcija na moj rad je bila zaista pozitivna. Mada je DOTS još relativno mlad proizvod, tek je dvije godine kako ga radim i još mi je samo hobi, DOTS je doživio veliku ekspanziju jer je riječ o nečem jedinstvenom, unikatnom i dosad neviđenom na našim prostorima, kazala je Adilagić, dodajući kako ima još puno planova, ideja, samo joj nedostaje vremena.

Prodaja ide preko njenih stranica na Facebooku i Instagramu, ali i u koncept radnji Kuća na Skenderiji.

Napisala: ALEMA PENDEK

Online verziju članka možete pročitati ovdje.