Kurs slikanja tehnikom tačkanja u organizaciji DOTS i Berise akademije u Sarajevu

BERISE Akademija u Sarajevu i DOTS su pokrenuli kurs slikanja tehnikom tačkanja. Prvi čas je održan 17.09.2021. godine u prostorijama BERISE Akademije. Kurs će se realizvati kroz deset sesija svakog petka od 17:00 do 20:00 sati. Polaznici kursa će imati priliku da se upoznaju sa osnavama tehnike tačkanja, alatima, bojama, motivima i medijima/predmetima koji se mogu oslikavati ovom jednistvenom tehnikom. Sve one koje privlači ova zanimljiva tehnika i žele uživati u njihovoj mističnoj ljepoti i simbolici, ovo je izvrsna prilika da nauče nešto novo. Nije potrebno nikakvo predznanje. Važno je imati želju da se nauči tačkati.

Radit će se različiti motivi a poseban fokus je na oslikavanje mandala, za koje niko ne može tačno potvrditi kada su nastale, ali se mandale smatraju među najstarijim religijskim simbolima čovječanstva. Crtanje i tačkanje mandala pomaže pri smanjenju stresa, stanja depresivnosti i anksioznosti. Klinička istraživanja su pokazala da izrada mandala utiče i na podizanje imunološkog sistema, tako da ova tehnika ima mnogo koristi i djeluje meditativno.

Radionicu vodi: Nežla Adilagić osnivačica brenda DOTS. U svijet tačkanja se otisnula spontano, ali strastveno prije četiri godina i nesebično dijeli ljubav prema ovoj tehici svima koji pokazuju interes.