BONJOUR članak o DOTS

Nežla tehnikom točkanja izrađuje unikatne artikle ukrašene ovim neodoljivim uzorkom.


Nežla Adilagić ručno kreira razne rukotvorine oslikane tehnikom točkanja, zbog čega svako njeno djelo ima dozu šarma i retro notu koja ih čini dodatno neodoljivima. Točkice su uzorak uz koji vežemo svježinu i bezbroj kombiniranja, a ova tehnika zahtjeva i preciznost i strpljivost.

“Sve je krenulo koncem 2017. godine kada sam otkrila svijet tačkica na Facebook stranici jedne australijske umjetnice i momentalno se zaljubila u njega. Dalje sam istraživala svijet tačkica i spoznala neograničene mogućnosti za stvaralaštvo koje pruža ova tehnika slikanja.

Moji prvi radovi datiraju iz mjeseca marta 2018. godine i od tog momenta nisam prestala tačkati. Do polovine iste godine već sam dobila upite da prodam prve komade nakita i druge rukotvorine. Sve me to potaklo da stvorim brend jednostavnog imena i vizuala, a koji opet nosi jasnu poruku šta to ja zapravo radim. Stoga sam brendu dala ime DOTS (engleska riječ u značenju tačke), sama napravila logo u Microsoft Wordu i putem Facebook i Instagram profila lansirala brend u oktobru 2018. godine.

Od prvog momenta i sve do danas imam podršku mog sina i supruga te najužeg kruga porodice i dobrih prijatelja. Oni mi nesebično daju pozitivnu energiju i sjajne ideje, a često mi pomažu u prodaji i promociji. Bez njihove podrške bilo bi mnogo teže raditi i uživati u ovoj mjeri u kojoj uživam u čarobnom svijetu tačkica. ” – otkrila nam je Nežla.

Više detalja o brendu otkrivamo kroz blic intervju u nastavku.


Zašto su baš točkice u fokusu vašeg brenda?

Često kažem da su tačkice pronašle mene, a ne ja njih. U ovaj hobi sam uplovila spontano, ali strastveno. Tehnika slikanja tačkama zahtjeva izuzetnu smirenost, strpljenje i preciznost, što je očigledno odgovaralo mom karakteru, unatoč činjenici da sam dinamična i energična osoba. Mnogi ljudi, koji poznaju tu moju dinamičnu i poduzetničku stranu karaktera, iznenade se kad vide moje rukotvorine. Teško im je povezati te dvije, na izgled, suprotne i nespojive dimenzije mog karaktera. Kad uronim u svijet tačkica kao da nastupi nirvana u kojoj nema ni prostora i vremena. Samo tačkice i ja. To je prava anti stres terapija i detoksikacija od otrovnog vremena u kojem svi, na žalost, živimo.

U potpunosti sam samouka i u početku nisam ništa planirala, samo sam tačkala i poklanjala sve što bih napravila članovima porodice i prijateljima. Ali, možda je «kriva» ova druga strana mog karaktera, dinamična, pa samo počela graditi brend DOTS od (ne)običnog hobija. U svemu ovome uživam kao malo dijete, što je izuzetna stvar, jer kako ste stariji, sve je teže zadržati tu iskrenu dječju radost i radoznalost. E, pa ja se iskreno zabavljam u svemu ovome, a od tačkica gradim mali brend koji možda nekad postane i veliki. Nije ni važno šta će biti. Jedino je važno da ja to radim srcem i da svoju pozitivnu energiju i vibru kroz tačkice prenosim svojim kupcima.

Kako teče proces proizvodnje vašeg nakita?

Nesvakidašnji dizajn i bezvremenska vizuelna forma ručno rađenog nakita je rezultat mog autentičnog stvaralaštva i kreativnosti. Zbog svog jedinstvenog dizajna i bogatog kolorita, nakit DOTS je namijenjen osobama sa stavom i onima koji žele da istaknu svoju osobnost. Svaki komad nakita DOTS je unikatan i može biti izrađen po željama osobe koja ga naručuje.

Za izradu nakita najčešće se koriste drvene perle i drugi geometrijski oblici (npr. kocke) različitih dimenzija. Prije oslikavanja definiše se forma ogrlice/narukvice/naušnice, zatim se pristupa oslikavanju koji je u svojoj prirodi najbliži procesu veza, tačka po tačka. Od boja se koriste akrilne boje i lak. Nakon što se akril osuši, nanosi se sloj akrilnog laka radi zaštite i postojanosti boje. Istačkani elementi se zatim slažu sa ostalim elementima zavisno od vrste nakita. Za ogrlice koriste se kratke sajle, duge velur vrpce, kožne ili satenske trake zavisno od želje kupca. Dodaju se ostali elementi i ukrasi (kićanke, perlice, privjesci, itd.). Proces oslikavanja ovom tehnikom je dugotrajan i sve se radi „slobodnom rukom“ bez šablona, sa puno ljubavi i strasti.

Što sve možemo naći u vašoj ponudi?

Inspiracije za stvaralaštvo imam na pretek i što više tačkam, to mi sve više ideja pada na pamet, pa se tako širi asortiman rukotvorina koji se u osnovi može podijeliti u nekoliko kategorija:
– Nakit i to u najvećoj mjeri ogrlice, narukvice i naušnice,
– Mandale i slike na slikarskom platnu i mdf (drvenim) pločama,
– Dekorativne kutije (mdf tj. drvo) i drugi predmeti (magneti, porculansko posuđe, rokovnici, ramovi za fotografije, kacige za skijanje, itd.),
– Platnene ceker-torbe i ruksaci sa printom mandala i drugih motiva rađenih tehnikom tačkanja.

Više detalja o brendu možete saznati i klikom na web stranicu, kao i Facebook stranicu i Instagram profil.


Članak možete pogledati i na BONJOUR web stranici.